Op donderdag 7 april organiseerde Voka – Kempen in het kader van haar Lerend Netwerk Quadrant een ontmoetingsdag tussen ‘kansarm’ en ‘kansrijk’. Voka deed dit in samenwerking met de Schakel uit Beerse en enkele andere regio’s.

MIA’s, mensen in armoede, en ondernemers gingen met elkaar in dialoog over werken en de drempels tot werk voor MIA’s. Belangrijkste doelstelling: in elkaars wereld stappen en samen tot concrete en regionale acties te komen. Acties die het wederzijds begrip en respect vergroten en die – hopelijk - hier en daar ook een concreet verschil kunnen betekenen. 
 
 Enkele conclusies van de groepsgesprekken :
  • De wereld draait alsmaar sneller. Niet iedereen kan altijd volgen. Het is belangrijk een manier te vinden om een aantal mensen op hun eigen tempo de (her)intrede op de arbeidsmarkt te laten realiseren.
  • Ondernemingen staan vaak onder druk. Bedrijven moeten er in kunnen slagen winst te maken, om deze vervolgens ook weer terug te kunnen investeren. Dit is vandaag een hele uitdaging voor ondernemingen, klein en groot. dit is een realiteit. Toch zijn er heel wat ondernemers en ondernemingen die bewust tijd en ruimte creëren voor kansengroepen. Het aanstellen van peters en meters voor de begeleiding kan deze mensen helpen op een belangrijk kantelmoment;
  • Communicatie & informatieverstrekking zijn cruciaal. Zo bestaan er heel wat maatregelen die de integratie van MIA’s kunnen versterken die onvoldoende gekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de voordelen van een IBO, de individuele beroepsopleiding die een concreet antwoord biedt op de vraag van kansarmen naar een concrete begeleiding bij herintrede op de arbeidsmarkt;
  • Heel wat maatregelen van de overheid bemoeilijken de (her)intrede. De maatregelen voor diverse doelgroepen zijn te versnipperd en werken elkaar soms ook tegen. Denk aan de landingsbanen in de witte sector die er gekomen zijn om oudere mensen langer aan het werk te krijgen, maar die concreet de (her)intrede van 50-plussers tegenwerken;
  • MIA’s hebben vaak al heel wat moeilijke watertjes doorzwommen in hun leven. Bij het solliciteren is het belangrijk vanuit je sterkte te vertrekken en je positieve eigenschappen te benadrukken. Deze mensen zijn doorzetters, ze hebben hun plan leren trekken, zijn creatief en gedreven om een job te vinden. Elke onderneming zoekt een witte raaf, maar aangezien deze niet bestaan is de kans klein dat jij er één bent!
  • Het hebben van een ‘netwerk’ kan op scharniermomenten een wezenlijk verschil maken. Hoe kunnen we in de Kempen komen tot concrete acties die MIA’s een sterker netwerk kunnen geven? Een netwerk van ondernemers die aangeeft er op belangrijke momenten te willen zijn voor een aantal MIA’s?
 
De Schakel?
De vzw de Schakel Beerse wil zich inzetten voor iedereen uit de buurt die hulp nodig heeft of nood heeft aan contact. De vzw is uitgegroeid tot een hechte groep van mensen, vrijwilligers en leden, die met elkaar optrekken, elkaar aanmoedigen en uitdagen. Doel van De Schakel is om mensen een stuk uit hun isolement te halen, hen weerbaarder te maken en hen terug “op weg te helpen” vanuit een breeddenkende ingesteldheid om mensen in hun waarde te laten en hen niet te veroordelen.